DEĞERLENDİRME

Ahmet AKIN

Yeminli Mali Müşavir

EĞİTİMİN GÖZYAŞLARI
     Yaklaşık dört bin civarında özel dershanenin olduğu ve bunların yarısının da kayıtdışı çalıştığı, niteliksiz eğitimin almış başını gittiği, bilim ve teknolojinin geri plana itilip din ve vicdan sömürüsünün yapıldığı  bir ülkede Milli Eğitim ağlamasın da kimler ağlasın. “Eğitim” gizli gizli ağlıyor ve gözyaşlarını içine gömüyor. Milli Eğitim yaralı, Milli Eğitim yorgun, Milli Eğitim mutsuz fakat yine de umutlu.

     Peki, nasıl oldu da Atatürk’ün Çağdaş Cumhuriyeti’nde imamların öğretmen olarak atandığı günlere geldik. Herşey bir Cuma sabahı tankların Kızılay’a çıkışıyla başladı. Türk siyasi tarihinin kara lekelerinden birisi olan 12 Eylül 1980 faşist darbesi kilometre taşı oldu. ABD’nin toplum mühendisleri öylesine etkili bir program yaptılar ki, “Netekim Kenan”a sadece uygulamak kaldı. Kolay bir iş değil kısa bir süre içinde altı yüz bin genci işkenceden geçirmek.

     12 Eylül’ün devamında uluslararası sermayenin taleplerini karşılayacak siyasal bir düzenin kurulması da planın önemli bir parçasıydı. Bunun için lider zaten hazırdı. Benim memurum işini bilir ya da Anayasa’yı bir defa delmekle bir şey olmaz anlayışının iktidara gelmesi gerekiyordu. 24 Ocak Kararlarının mimarı, tonton, gözlüklü ve elinde kalemiyle, birkaç televizyon programından sonra hedefe ulaşıldı. Özellikle, eşinin elinde viski kadehi ile dolaşması da denge unsuru olarak görülüyordu. Ne de olsa o bir papatyaydı.

     “Netekim Kenan” tarafından filizlendirilen tarikat ve cemaatler, yeni iktidarla birlikte palazlandılar ve istedikleri gibi at oynatmaya başladılar. Öncelikli hedefleri eğitim kurumları ve ekonomik ranttı. Tarikat, siyaset ve ticaret birbirleriyle mutlu bir şekilde buluşmuşlardı. Tek yapmaları gereken şey ittifak içinde olmaları ve ortak çıkarlarını korumalarıydı.

     Otuz yıl çok çabuk geçti. Şimdi ektiklerini biçiyorlar. Artık, takiyye de yapmalarına gerek kalmadı. Ancak, göstermelik de olsa bazı işleri yapmaları gerekiyordu. Otuz yıllık zaman aşımı süresi dolduktan sonra, göstermelik olarak “Netekim Kenan”la ilgili iki defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteyen iddianameyi hazırladılar. Halbuki, “Netekim Kenan” onların varlıklarının muhtaç olduğu yolu açan kişiydi.

     Yoksulluk ve cehalet sanki kader gibi gösterildi. Türkiye, Avrupa Rüşvet ve Yolsuzluk Ligi’nde hızla birinciliğe yükseldi. Bu utanç tablosunu bizlere yaşatanlar da bu ülkenin okullarında ve üniversitelerinde okumuştu. Osmanlı’nın en kötü mirası olan cehalet ve eğitimsizlik bir keza daha toplumu ve Atatürk Cumhuriyeti’ni vuruyordu.

     Benim ilk okul dönemlerimde “Milli Eğitim”in aydınlık güler yüzü vardı. 1961 yılında Mersin İleri İlk Okulu’ndan mezun olan birisi olarak birkaç anımı sizlerle paylaştığım zaman, nereden nereye geldiğimizi  daha iyi anlayacaksınız.

     Dile kolay tam elli yıl öncesinden bahsediyoruz. Ailemizin beş erkek kardeşi olarak hepimiz Mersin İleri İlk Okulu’ndan mezun olduk. Evimiz Mersin’in en köklü eğitim kurumlarından birisi olan Mersin İleri İlk Okulu’na çok yakındı. İkinci zilden sonra evimizden çıkar ve üçüncü zilde bahçemizdeki sıramızda yerimizi alırdık. En büyük abim başarılı bir öğrenciydi. Çocuk aklıyla okulu boş geçtiği birgünde, rahat rahat banyosunu yaparken kapının çalmasıyla birlikte okulun hademesi annemin karşısındaydı. Sınıf öğretmeni, abimi sırasında görmeyince görevliye derhal eve gidip durumu öğrenmesi talimatı veriyor. Evde sağlıklı bir şekilde yakalanan abim de tıpış tıpış okula gitmek zorunda kalıyordu.

     Bir başka yılda, ayağı kırılan kardeşimi, eğitimden geri kalmasın diye annem sırtında sınıfa kadar götürür ve sırasına oturttururdu. Okul bitişi ya annem gidip alır ya da okul görevlisi kardeşimi eve kadar getirirdi. Okul, öğretmen, öğrenci ve aile arasındaki bu birliktelik Türkiye’nin temel yapı taşını oluşturuyordu. Bugün gelinen noktada “Eğitim ağlamasın da kimler ağlasın”.

     Şair Betül Çakır’ın söylediği gibi:

     Umut yaşamaktır, Umut var olmaktır, Umut yol almaktır, Umut yürekliliktir. 09 Ocak 2012

DİĞER YAZILARI

MERSİN İDMAN YURDU’NUN SPORTİF BAŞARISI .......30 Aralık 2011

 İPLİĞİ PAZARA ÇIKANLAR   28 / 11 / 2011

VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARI SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR  23/11/2011

KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE  ve DENETİM STANDARTLARI KURUMU  21 Kasım 2011

ATATÜRK DEVRİMLERİNİ HAZMEDEMEYENLERE BİR ÇİFT SÖZÜMÜZ VAR 14/11/2011

VAN DEPREMİNDEN ALINACAK DERSLER 10/11/2011

YENİ ANAYASA HAZIRLANMASI HALKIN GÜNDEMİNDE YOK 31-10-2011

YÜKSEK KUR, REEL SEKTÖRÜ İŞLERİ DÖNDÜREMEZ DURUMA GETİREBİLİR... 17-10-2011

TV DİZİLERİNİN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ,,,,10-10-2011

1. AKDENİZ SANAYİ YATIRIMLARI ZİRVESİ .....03-10-2011

TÜRKİYE’DE EĞİTİM SİSTEMSİZLİĞİ ...26-09-2011

DIŞ POLİTİKADA DUYGUSALLIĞA  YER YOKTUR ....19/09/2011

TOPLUMUN AYDINLATILMASINDA KÜLTÜR VE SANATIN ROLÜ ...09/09/2011

ŞİKAGO’DAN İZLENİMLER ...02/09/2011

YENİ PROJELER – YENİ UFUKLAR ....27/08/2011

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ  22/08/2011

GENELKURMAY HAKKINDA YÜRÜTÜLEN KARALAMA  KAMPANYASI ORDUYU ZAYIFLATIYOR 15/08/2011

TÜRK FUTBOLUNUN BAŞINA GELENLER 08/08/2011

KILIÇDAROĞLU CHP’Lİ BELEDİYELERİN ÇALIŞMALARINI MASAYA YATIRMALI 25/07/2011

VERGİ DENETİM BİRİMLERİ TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİRİLDİ 17/07/2011

YENİ TÜRK TİCARET YASASINI BEKLEYEN TEHLİKE 12/072011

AKP’NİN OY ORANI YÜKSELİRKEN MİLLETVEKİLİ SAYISI AZALDI 15/06/2011

İNADINA MHP DİYENLER ÇOĞALIYOR...06/06/2011

BELEDİYE HİZMETLERİNDE TAŞERONLAŞMA  -Mali Yönetim ve Harcamaların Denetimi 23/05/2011

YENİ TÜRK TİCARET YASASINA GÖRE HAKSIZ REKABET KURALLARI  16/05/2011

CHP’NİN “YENİ EKONOMİ STRATEJİSİ ..29/04/2011


YGS’deki ŞİFRE SKANDALI GENÇLİĞİ AYAKLANDIRDI 26/04/2011

CHP’nin AİLE SİGORTASI PROJESİ 15/04/2011

KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN EMTİA, KASA MEVCUDU ve ORTAKLARDAN ALACAKLAR İÇİN MALİ AF YASASI İLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER 04/04/2011

YENİ ANAYASA SÖYLEMLERİYLE TÜRKİYE’YE TUZAK KURULUYOR 28/03/2011

NEREDEN BULDUN SORUSUNUN SORULMAMASI RÜŞVET VE YOLSUZLUĞU KÖRÜKLÜYOR  07/03/2011

GENEL SEÇİMİN SONUCUNU MİLLİYETÇİ OYLAR BELİRLEYECEK 28/02/2011

ANONİM ŞİRKETLERDE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR VEYA  SERBEST MUHASEBECİ
MALİ MÜŞAVİR UNVANINI TAŞIYAN DENETÇİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
.....
21 ŞUBAT 2011

SERBEST BÖLGELERDE FAALİYET GÖSTEREN
FİRMALARDA  ELDE EDİLEN KAR PAYLARININ VERGİLENDİRİLMESİ ..
..15 ŞUBAT 2011

TURİZM, SPOR ve EĞLENCE SEKTÖRÜ  BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİDİR 05 ŞUBAT 2011

KILIÇTAROĞLU FAKTÖRÜ....19 ocak 2011

TEK KİŞİLİK ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLER GELİYOR ! 19/01/2011

TÜRMOB BAĞIMSIZ DENETİM MERKEZİ’NİN, RUHSAT SAHİBİ MALİ MÜŞAVİR ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİ YENİDEN BİR LİSANS SINAVINA TABİİ TUTMASI KENDİ VERDİĞİ RUHSATLARI İNKAR ETMEKTİR  03/01/2011

BELEDİYELERDE FİNANS ve PROJE YÖNETİMİ 27/12/2010

KÜRESEL EKONOMİK KRİZ DÖNEMİNDE MUHASEBE VE DENETİMİN ÖNEMİ 06 Aralık 2010

AÇILIM DİYE DİYE KAPANIYORUZ  29 KASIM 2010

CARİ AÇIK RİSK TAŞIYICI BOYUTLARA ULAŞIYOR 22 KASIM 2010

TÜRMOB’DA YENİ DÖNEM 05 KASIM 2010

YA SİYASET YA TÜRMOB 30 Ekim 2010

KEDİYE CİĞER EMANET EDİLMEZ  11Ekim 2010

TÜRMOB’un SEÇİMLİ OLAĞAN GENEL KURULU 22/09/2010

DÖVİZ CİNSİNDEN OLAN AVANSLARIN DEĞERLEMESİ 25/082010

YIKIM EKİBİ GİBİ ÇALIŞIYORLAR
16/08/2010

ŞİRKETLERİN ALDIKLARI KREDİLERİ BİR BAŞKA
FİRMAYA AYNEN KULLANDIRMALARININ VERGİSEL BOYUTU
....09/08/2010

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE SALDIRILAR YOĞUNLAŞIYOR. 10/07/2010

TRANSİT TİCARET KAPSAMINDA YAPILAN  ALIM-SATIM İŞLEMLERİNİN
KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU...
25/07/2010


12 EYLÜL REFERANDUMUNUN ÖNEMİ  15/07/2010

EKONOMİDEKİ KÜRESELLEŞMENİN YÜKSELİŞİ 30/06/2010

SİYASET KURUMU ve AHLAK  25/06/10

TÜRMOB TA DEĞİŞİM ZAMANI ..... 01/ 06 /2010

S. M. MALİ MÜŞAVİRLER ODALARINDA SEÇİM HEYECANI  01/05/2010

2010 ÖNCESİ YAZILARI ...............